Search

Kootwijkerzand

 

Midden op deze bijzondere zandverstuiving staat al jaren de houten uitkijktoren. Hier kun je optimaal genieten van de prachtige natuur. Deze uitkijktoren van Kootwijk werd in 2017 vervangen voor een nog hogere en ijzeren toren. Hierdoor kan je zelfs tot aan Apeldoorn kijken en kan je het zendgebouw van Radio Kootwijk ook zien. Een uitzicht vanaf een toren voer de grootste zandverstuiving van West-Europa is natuurlijk een bijzondere bezienswaardigheid. Toen het klimaat warmer werd circa 10.000 jaar geleden raakte de Veluwe bebost. Maar door menselijk toedoen zijn heide en stuifzanden ontstaan. Dit gebeurde door houtkap en door begrazing van vee. Later zijn er juist weer bossen aangeplant voor de houtproductie en om het stuifzand tegen te houden. Ook het bos rondom het Kootwijkerzand is zo ontstaan, en is later steeds meer gegroeid. Zo zijn ook de heuveltjes in het bos rondom het zand ontstaan. Dit waren eerder stuifzandheuvels, maar die zijn nu begroeid.

Vanuit Otterlo gaan er veel fietstochten langs dit prachtige Veluwse fenomeen. Het is namelijk perfect voor bijvoorbeeld een pauze met een picknick of voor een korte wandeling. Op de foto hiernaast genieten wij dan ook van een picknick met een lekkere borrelbox. Daarnaast kan je ook heerlijk rustig fietsen in Kootwijk en omgeving.

Het Kootwijkerzand is ook een mooie locatie voor een wandeling. De paaltjesroutes die zijn uitgezet zijn vaak enkele kilometers lange en volgen paden door de natuur. Op het Kootwijkerzand zelf kun je bijvoorbeeld de oranje paaltjes volgen voor een mooie tocht van 3 kilometer. De route begint op de parkeerplaats  ‘Houtvester’.

Fietsroutes

Vanuit De Waldhoorn starten verschillende fietsroutes. Een fietsroute die hier langskomt is het Rondje Zeumersegat van 58.5 km. Vraag onze bediening naar de route.