Search

Radio Kootwijk

Radio Kootwijk ligt tussen een stuifzand- en een heidegebied in. Aan de zuidkant, rondom het zendgebouw, is open heideterrein. Het complex van 450 hectare op de Veluwemaakt deel uit van een aaneengesloten stuifzand- en heidegebied van 1.800 hectare. Topper in het gebied is het Kootwijkerzand: met een oppervlakte van 700 hectare de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.

Kootwijkerzand2 website

Het verhaal van Radio Kootwijk

Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark. Vanaf Radio Kootwijk werd verbinding gelegd met plekken over de hele wereld. Het hoofdgebouw is gebouw A. Dit imposante gebouw lijkt op een tempel, een kathedraal en op een sfinx. Het contrasteert prachtig met de lege, woeste omgeving. In 1923 werd dit gebouw en de zendmasten eromheen als lange golfzender in gebruik genomen. Vanaf deze plek werd er radioverbinding gemaakt met Nederlands-Indië en andere vergelegen plekken. Op 7 januari 1929 nam koningin-moeder Emma de radiotelefoonverbinding met Nederlands-Indië officieel in gebruik. Dat gebeurde met de legendarische woorden: “Hallo Bandoeng, hallo Bandoeng hoort u mij?”

Het voormalige zendgebouw A is de grote publiekstrekker van Radio Kootwijk. De binnenkant van het gebouw valt op door een monumentale zaal waar de zendmachines stonden. Er ligt een prachtige tegelvloer. De zaal is bijna 900 m2 groot en 15 meter hoog. In deze zaal worden tegenwoordig concerten, tentoonstellingen en voorstellingen gehouden.

Dit was echter niet het enige gebouw in het gebied. Dichtbij het hoofdgebouw staan onder andere nog de watertoren, de garage en het (deels afgebrande) hotel. Even verderop zijn nog de gebouwen C, D en E te vinden. Deze werden gebruikt voor het zenden over de korte golf naar locaties in Europa. Het dorp Radio Kootwijk is helemaal gebouwd midden in de zandverstuiving om de zenders aan het werk te houden. In het dorp woonden de ingenieurs en de monteurs die de zenders onderhielden. Radio Kootwijk is een mooie plek met adembenemende natuur en een mooie geschiedenis. Zeker een bezoekje waard dus!

Lees meer informatie over Radio Kootwijk op https://radiokootwijk.nu/

Fietsroutes

Vanuit De Waldhoorn starten er 6 Hap en Trap Veluwe routes waarvan 1 route langs Radio Kootwijk komt, namelijk de Caitwicker route. Het zendgebouw is de perfecte plek om even af te stappen en te genieten van deze historische plek. Deze Hap en Trap route kun je van te voren online reserveren via onderstaande link.

hap & trap routes