Search

De Houtkamp

Naast de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Kroller Muller Museum,  ligt De Houtkamp. Deze 19de eeuwse karakteristieke en stijlvolle hallehuisboerderij is een zogenaamde T-boerderij. Het huidige pand bestaat uit een asymmetrisch voorhuis en een achterhuis zoals in deze streek gebruikelijk was bij boerderijen. De boerderij is een deel van de 20ste eeuw gebruikt als zomer en jachthuis. Een bekende bewoner van de Houtkamp was de heer Peet Brons. Hij kwam met zijn familie in de jaren 30 op deze boerderij wonen, de inkomsten als boer vielen echter als gevolg van de crisis tegen. Daarom werd er naast de boerderij een pension gebouwd om op die manier extra inkomsten te maken. Op de foto hiernaast is te zien hoe De Houtkamp er begin twintigste eeuw uit heeft gezien.

De Slag om Otterloo

Ten tijde van de Slag om Otterloo waren op de boerderij maar liefst 50 Duitse soldaten ingekwartierd. Van 15 tot en met 17 april vonden er hevige gevechten plaats rondom de boerderij. Een buurman van deze familie werd zelfs dodelijk getroffen door een rondvliegende kogel. Een uitgebreid verslag van deze dagen is bewaard gebleven omdat Peet hierover veel verteld heeft en hierover heeft geschreven. Meer informatie over de Houtkamp in de oorlog is te vinden op http://oudotterlo.nl/de-houtkamp/.

In de jaren na de oorlog is de Houtkamp uitgegroeid tot een kalverboerderij met een groepsaccommodatie, kamers voor Bed en Breakfast en de verhuur van de  Herenboerderij.

Fiets- en Wandelroutes

Vanaf De Waldhoorn lopen maar liefst twee wandelroutes langs boerderij De Houtkamp. Zowel het klompenpad ‘Eeskooterpad’ als onze Hap en Stap route lopen langs deze karakteristieke plek. De route van het klompenpad is bij De Waldhoorn af te halen. Onze Hap en Stap route is een geheel verzorgde wandelroute door de oude dorpskern van Otterloo, prachtige heidevelden, zandvlaktes, bossen en monumenten, zoals boerderij de Houtkamp. Ontdek de natuur en cultuur van Otterloo. Bij De Waldhoorn kan je even bijkomen op ons terras en genieten van heerlijke lokale gerechten. Klik op de knop hieronder voor meer informatie en voor het online bestellen van de Hap en Stap route.

Ook onze Hap en Trap route Hoge Veluwe komt langs deze boerderij. Deze route voert door prachtige bossen en over de stille heide. Ook kun je hiermee een bezoek brengen aan het Kröller-Müller museum. Voor meer informatie over de Hap en Trap routes, klik op de knop hieronder.

Tip: Ga je zonder route op pad? Bestel dan onze picknicklunch hier voor onderweg!

hap & trap routes
hap & stap route