Search

Jachthuis Sint Hubertus

Het Jachthuis Sint Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller, is één van de belangrijkste gebouwen van Nederland.

Het Jachthuis is ontworpen door de beroemde architect Hendrikus Petrus Berlage (1856-1934). Berlage werkte al voor de Kröllers voordat hij deze omvangrijke opdracht kreeg.

Het Jachthuis is geïnspireerd op het Engelse country house, met een bibliotheek, rookkamer, boudoirs en biljartkamer. Kenmerkend is ook de v-vorm van het gebouw. De toren van het Jachthuis past niet bij het genre van het Engelse country house, maar is de handtekening van Berlage. Daarnaast staat hij erom bekend, te werken met extreme, geometrische precisie. Hij gebruikte graag bakstenen voor zijn gebouwen. Waarbij de maatvoering van een baksteen leidend was bij het bepalen van de lengte en hoogte van de gemetselde vlakken. In het Jachthuis gebruikte hij natuursteenelementen, geglazuurde tegels, cassetteplafonds en geïntegreerde toegepaste kunst. Zijn concessie loze manier van werken zorgde geregeld voor onenigheid tussen hem en zijn opdrachtgever Helene.

Berlage ontwierp niet alleen het gebouw, maar ook het complete interieur, tot het zilveren bestek aan toe. Verder ontwierp hij de tuinen en het parklandschap met vijverpartij en brug. Dit maakt het Jachthuis een zogenaamd Gesamtkunstwerk.

De bouw van Jachthuis Sint Hubertus werd voltooid in 1920, waarna het echtpaar het Jachthuis vooral gebruikte als buitenverblijf. Pas in de laatste fase van hun leven woonden zij er permanent. Het Jachthuis is te bezoeken tijdens een rondleiding.

www.hogeveluwe.nl

 

Wij zitten hier op het grasveld voor de vijver van Jachthuis St. Hubertus, in mijn ogen één van de mooiste plekken op de Hoge Veluwe.

Van hieruit heb je een prachtig zicht over het water op het Jachthuis St. Hubertus  en de Theekoepel, iedereen heeft hier wel eens een stukje brood in de vijver geworpen om de vele karpers te voeren.

Hier kun je maar zo het legendarische Edelhert Hubertus tegenkomen, ook zie je hier vaak ganzen en reigers bij en op het water.

Hap & Trap routes

Vanuit De Waldhoorn starten er 7 Hap & Trap routes waarvan 1 route langs Jachthuis Sint Hubertus loopt(Van Gogh route).Je kunt deze route van te voren online kopen via onderstaande link. De route is inclusief entree voor het park en het museum.

Tip: Ga je zonder route op pad? Bestel dan onze picknicklunch hier voor onderweg!

 

hap & trap routes